MARTYRIUM SANCTAE EULALIAE presenta una sèrie de treballs contemporanis que reflexionen sobre la iconografia del Martiri de Santa Eulalia, en una pluralitat de visions que parteixen, comparteixen i dialoguen en una doble perspectiva: d’una banda la iconodulia o adoració de la icona martiritzada, la seva *corporeidad i presència; i, d’altra banda, la iconoclastia o rebuig i maltractament de la imatge, la seva destrucció i desmaterialització.
Del 5 al 29 de Juny es podrà visitar en el MEAM (c/barra de ferro, 5 Barcelona) aquesta exposició que ens convida a qüestionar les nostres relacions amb la iconografia tradicional prenent com a referència la figura històrica de Santa Eulalia.
Segons la tradició, en el s. III d-C., Santa Eulalia amb només 13 anys va ser sotmesa a múltiples turments abans de morir cruxcificada per defensar la fe en Crist:
Va ser assotada, tendida a l’eculi, sotmesa al foc abrassador i llastimada per botxins amb cardes, o pintes de ferro. La tradició popular afegeix que va ser introduïda en un tonel ple de puntxes i la hi va fer rodar carrer a baix. El seu cos va ser exposat nu, fet que va provocar el miracle de la neu, que va cobrir el seu cos per no quedar exposat a escarn, previ a la crucifixió en forma d’aspa. Es narra que en morir, la seva ànima va exhalar en forma de coloma.
També popularment s’atribueixen al procés de martiri: la calç viva, el plom cremant, el vinagre amb mostassa pels nassos o el degollament… així fins a compondre 13 martiris.
En aquesta ocasió, un conjunt d’artistes italians i espanyols han estat convocats per al projecte que posteriorment viatjarà a Barcelona i a Itàlia. Al costat de les seves obres s’exposen documents, gravats i imatges dels segles XVIII i XIX, creant un diàleg entre la imatges del passat i les del present.
Paricipen:
Adrian Arnau, Ramón Casanova, Amanda Chiarucci, Jorge Egea, Lucca Freschi, Nuria Guerra, Lara Montenegro, Miguel Palomino, Dani Pujalte, Pau Roig i Laia Vaquer.
El projecte ha estat comisariat per The Crossing Lab amb la col·laboració de Marco Servadei Morgagni