Loading...
Exposicions

MARTIRIUM SANCTAE EULALIAE (MEAM 5-29 Juny)

MARTYRIUM SANCTAE EULALIAE presenta una sèrie de treballs contemporanis que reflexionen sobre la iconografia del Martiri de Santa Eulalia, en una pluralitat de visions que parteixen, comparteixen i dialoguen en una doble perspectiva: d’una banda la iconodulia o adoració de la icona martiritzada, la seva *corporeidad i presència; i, d’altra banda, la iconoclastia o rebuig i maltractament de la imatge, la seva destrucció i desmaterialització.

Del 5 al 29 de Juny es podrà visitar en el MEAM (c/barra de ferro, 5 Barcelona) aquesta exposició que ens convida a qüestionar les nostres relacions amb la iconografia tradicional prenent com a referència la figura històrica de Santa Eulalia.


Segons la tradició, en el s. III d-C., Santa Eulalia amb només 13 anys va ser sotmesa a múltiples turments abans de morir cruxcificada per defensar la fe en Crist:
Va ser assotada, tendida a l’eculi, sotmesa al foc abrassador i llastimada per botxins amb cardes, o pintes de ferro. La tradició popular afegeix que va ser introduïda en un tonel ple de puntxes i la hi va fer rodar carrer a baix. El seu cos va ser exposat nu, fet que va provocar el miracle de la neu, que va cobrir el seu cos per no quedar exposat a escarn, previ a la crucifixió en forma d’aspa. Es narra que en morir, la seva ànima va exhalar en forma de coloma.
També popularment s’atribueixen al procés de martiri: la calç viva, el plom cremant, el vinagre amb mostassa pels nassos o el degollament… així fins a compondre 13 martiris.
En aquesta ocasió, un conjunt d’artistes italians i espanyols han estat convocats per al projecte que posteriorment viatjarà a Barcelona i a Itàlia. Al costat de les seves obres s’exposen documents, gravats i imatges dels segles XVIII i XIX, creant un diàleg entre la imatges del passat i les del present.

Paricipen: 

Adrian Arnau, Ramón Casanova, Amanda Chiarucci, Jorge Egea, Lucca Freschi, Nuria Guerra, Lara Montenegro, Miguel Palomino, Dani Pujalte, Pau Roig i Laia Vaquer.

El projecte ha estat comisariat per The Crossing Lab amb la col·laboració de Marco Servadei Morgagni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *