Tres membres de la junta del ICRE (Cristina Rodríguez Samaniego, Jorge Egea, y Adrián Arnau) participaran al cicles de conferències organitzat per la Universitat Jaume I de Castelló.
El llenguatge clàssic ha sigut un referent ineludible de la cultura en occident, on ha perviscut fins als nostres dies, mantenint la legitimitat i el poder de seducció en el decurs de la història. Recuperat, interpretat, evocat i, de vegades, fins i tot desmerescut, el model clàssic s’ha convertit en un ideal irrepetible. Especialment en el cas de l’escultura, la reinterpretació dels models clàssics ha sigut font d’inspiració bàsica en la creació formal i la teorització de cada època ja que, de manera cíclica, amb la decadència de cada estil o període naix un nou corrent revivificador que, a partir d’una nova interpretació dels valors clàssics, pretén avançar sobre els supòsits conceptuals de la generació immediatament antecessora.
Els segles XIX i XX són un reflex d’aquesta tendència històrica, acrescuda a més per la gran diversitat de moviments estètics, en part incentivats pel gran intercanvi entre cultures que s’origina a partir dels avanços dels mitjans de transport i comunicació, i que caracteritzen l’art des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.
A causa d’aquests canvis, tecnològics però també socials, la relació entre passat i contemporaneïtat comprèn nous registres. Amb les conferències de la pervivència del clàssic es vol obrir una taula de debat per a veure fins a quin punt la reflexió sobre el passat i la recerca del clàssic com a font de virtuts idealitzades ha marcat l’esdevenir de la creació escultòrica a Europa.
El concepte de fons de les jornades és evidenciar com s’ha anat modulant el concepte de modernitat en relació amb la interpretació del clàssic al llarg dels dos últims segles i com això ha afectat la creació artística i, en especial, al llenguatge figuratiu i a l’escultura. Les jornades s’articulen amb tres conferències, en les quals es mostra el recorregut del llegat figuratiu en l’escultura a partir de la influència, sobretot, d’Aristides Maillol i Auguste Rodin.
Us animem a tots a participar.