Altresconferències

L’escultura al servei de la mort: de l’interior de les esglésies als cementiris contemporanis

En el marc del cicle 'Mort a la biblioteca', els historiadors Ramon Dilla Martí i Jose A. Ortiz, ens oferiran una conferència que vol crear una panoràmica de la història de l'escultura, des de les tombes medievals fins a les necròpolis actuals.


Descripció:

Al llarg de l’edat mitjana i l’època moderna, els espais destinats a la mort es trobaven a l’interior de les esglésies, convents, monestirs i catedrals. A finals del segle XVIII i al llarg del segle XIX i XX, les ciutats contemporànies, han creat nous llocs destinats a acollir els sepelis de la ciutadania. Ja sigui als temples o als cementiris, trobem com l’escultura ha estat al servei de la mort amb creacions artístiques en diferents períodes històrics mantenint sempre una mateixa idea: conservar viva la memòria de la persona traspassada. Aquesta conferència vol crear una panoràmica de la història de l’escultura des de les tombes medievals, passant pels grans conjunts renaixentistes i barrocs, fins a les necròpolis actuals que són un veritable museu a cel obert de l’escultura dels segles XIX i XX.


Ponents:

Ramon Dilla Martí és doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona amb la tesi titulada Sant Ramon de Penyafort. Imatge, devoció i santedat. Les seves variades publicacions i estudis han estat centrats en els mecanismes de difusió de la santedat en època moderna i les relacions artístiques entre fe i política en l’àmbit Mediterrani. Actualment treballa com a tècnic de patrimoni i professor associat de la Universitat de Barcelona. Ha portat la direcció tècnica dels projectes Artistes al servei de la Mort(2019) i Espais Funeraris: art, arquitectura i herència (2021) organitzats per la Universitat de Barcelona i finançats per l'Ajuntament de Barcelona.

José A. Ortiz és doctor en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona. El seu camp de recerca és la cultura visual de la mort i de les malalties entre els segles XVI i XIX. Ha participat en nombrosos congressos i publicacions de caràcter nacional i internacional. Actualment és professor en la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i Guia Oficial de Turisme habilitat per la Generalitat de Catalunya. Ha col·laborat amb els projectes Artistes al servei de la Mort (2019) i Espais Funeraris: art, arquitectura i herència (2021) organitzats per la Universitat de Barcelona i finançats per l'Ajuntament de Barcelona.

'Mort a la biblioteca'

L'escultura al servei de la mort: de l'interior de les esglésies als cementiris contemporanis.

A càrrec de Ramon Dilla Martí i José A. Ortiz.

Dimecres 26 d'octubre, a les 18:30 h.

Accés lliure. Aforament limitat.

Biblioteca Clara: Carrer del Dr. Carulla, 22, 24, 08017 Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *