Altresconferències

Commemoració de l’any Luisa Granero

L’any 2024 és el centenari del naixement de l’escultora i professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Luisa Granero.

Amb 16 anys, Luisa Granero va ingressar a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona i per poder pagar els seus estudis va treballar com a model i ajudant en tallers d’escultors durant tota la carrera.

L’any 1964 es va convertir en la primera dona de l’estat espanyol a obtenir la càtedra de modelat i composició de l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi, futura Facultat de Belles Arts i en la qual va impartir docència fins a la seva jubilació.

Va ser guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona el 1966, membre de la Real Academia de San Fernando (Madrid) i de la Real Academia de Santa Isabel de Hungría (Sevilla) des de 1969, de la National Sculpture Society (Nova York) des de 1973 i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des de 2006, entre altres distincions i reconeixements.

La seva obra representa una lectura personal dels cànons clàssics enfocant la seva mirada en la figura femenina, sovint vinculada amb la maternitat, a través d’un gest simple i net. La seva producció escultòrica, realitzada amb materials tan diversos com ara la terra cuita, el guix, el bronze i el marbre, constitueix un conjunt que ha estat àmpliament reconegut en diversos museus, així com espais públics.

Va mantenir vincles artístics amb creadors de la talla d’Arístide Maillol, Ernest Santasusagna, Lluís Muntaner, Jaume Otero o Martí Llauradó.

Luisa Granero és una figura que volem i necessitem reivindicar, d’una banda per ser la primera catedràtica d’escultura a l’Estat espanyol, i, per l’altra, per haver aconseguit materialitzar la seva vocació artística, a través d’una ingent producció artística en un moment històric en què el paper de les dones es definia, en línies generals, en l’àmbit familiar. Va trencar, així, el mandat de gènere.

La Universitat de Barcelona manté un fort compromís envers la cultura i les polítiques d’incorporació de la perspectiva de gènere de manera transversal posant de relleu la contribució de les dones al llarg de la història en tots els àmbits de la vida universitària.

Donar visibilitat i reconèixer l’aportació de les dones a la cultura des de l’àmbit universitari forma part de la voluntat política de la Universitat de Barcelona per tal d’avançar en la construcció d’una societat més igualitària en drets entre homes i dones.

Granero és una figura que forma part del patrimoni humà de la Universitat de Barcelona i de la cultura del país, tant en els seus vessants docent i artístic, com per la seva aportació significativa en el seu paper de dona creadora.

JORNADA "DONES A L'ART I L'ACADÈMIA. HOMENATGE A LUISA GRANERO, PRIMERA CATEDRÀTICA D'ESCULTURA"

Lloc: Facultat de Belles Arts
Dia i hora: Dimarts, 5 de març de 2024

10:00_ Inauguració de l'Aula Luisa Granero (planta baixa de la Facultat de Belles Arts)

10:30_ Conferència 'Luisa Granero: punt i seguit en la història de les escultores a casa nostra'a càrrec de Cristina Rodríguez i Irene Gras, del Dept. d'Història de l'Art de la UB

12:00_ Pausa cafè

12:30_ Conferència 'Luisa Granero: formació, tallers, docència', a càrrec de Jordi Vila, escultor i deixeble de Luisa Granero. Taula rodona.

14:00_ Pausa dinar

15:30_ 'El projecte col·laboratiu Dones artistes al CRAI', a càrrec de Mònica Arenas i Míriam Balboa, CRAI Biblioteca de Belles Arts de la UB

16:00_ Taula rodona 'Dones a l’art i l’acadèmia', amb la participació de Tònia Coll, del Dept. d'Arts Visuals i Disseny de la Facultat de Belles Arts; Pilar Rosado, del Dept. d'Arts i Conservació-Restauració de la Facultat de Belles Arts; Teresa Blanch, crítica d'art i comissària d'exposicions; i Antònia del Río, artista.

18:00_ Cloenda

ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ DEL CENTENARI DEL NAIXEMENT DE LUISA GRANERO

Lloc: Paranimf de la Universitat de Barcelona
Dia i hora: Dimecres, 6 de març de 2024 a les 17.00h

Intervencions institucionals a càrrec del vicerector de Cultura, Memòria i Patrimoni de la UB, Dr. Agustí Alcoberro; de la vicerectora d'Igualtat, Inclusió i Gènere, Dra. Montserrat Puig; i del Conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Sr. Joaquim Nadal.

Dissertació al voltant de la figura de Luisa Granero, a càrrec de Joan Anton Maragall, director de la Sala Parés, i de Cristina Rodríguez, professora del Dept. d'Història de l'Art de la UB.

Presentació del catàleg a càrrec d'Enric Galcera, fill de Luisa Granero.

Projecció d'un vídeo sobre l'homenatjada.

Condueix l'acte Anna Llauradó, jove de Luisa Granero.

Amb motiu de l'acte, s'inaugurarà l'exhibició de l'escultura Bust de noia, obra de Luisa Granero, de 1944. L'obra, retrat de la seva germana Aurora, forma part de la Col·lecció Belles Arts i es podrà veure a l'escala noble de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona del 6 de març al 31 de maig de 2024.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *