L’ICRE és una associació sense afany de lucre regulada per la legislació continguda en el llibre III del Codi Civil Català, amb la voluntat d’esdevenir una entitat d’interès públic.

L’ICRE és una plataforma de difusió de treballs que investigadors (historiadors, escultors, comissaris d’exposicions…) estan desenvolupant entorn de l’escultura, bé sigui en relació a l’obra inscrita directament en la nostra tradició històrica, bé sigui en projectes que posin en diàleg aquesta tradició i la contemporaneïtat. Un espai on els actuals professionals, però també els joves que estan acabant la seva formació, puguin desenvolupar i compartir els seus interessos i camps de treball. respectius

Aquesta difusió ha de tenir un clar sentit internacional, per tal que les nostres produccions puguin ser conegudes arreu, però especialment en el marc europeu, espai que ens és més pròxim culturalment parlant.

La promoció que promou l’Institut ha de tenir lloc mitjançant la realització d’activitats que retornin a la societat el coneixement de l’escultura, per tal de crear un públic cultivat en l’apreciació d’aquest art tant arrelat a la nostra societat.

Per això és important que, juntament a la difusió, es realitzi una tasca de formació en paral·lel a la ja existent formació acadèmica, que la complementi i que permeti el desenvolupament dels professionals de l’àrea, en aquest doble aspecte de l’estudi i la pràctica de l’escultura.

Això doncs els nostres objectius són:

  • Difondre
  • Internacionalitzar
  • Promoure
  • Formar

en l’àmbit de l’escultura

Junta DirectivaJunta Directiva

Jorge EgeaJorge Egea Izquierdo

Doctor en Bellas Artes por la Universidad de Barcelona en 2005, con la tesis doctoral Modelado, Creación y
Conocimiento. Spiritus classicus.

Desde el año 2002 ha sido profesor del Departamento de Escultura de la Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona y ha trabajado como docente invitado en diversas universidades europeas.

Muy activo y presente en el contexto internacional, su actividad expositiva comenzó en 1992, destacando, entre las muestras más relevantes en que ha participado, las que ha llevado a cabo en Francia, Italia, Estados Unidos y en Japón. Asimismo, toma parte asiduamente en muestras artísticas tanto en Cataluña como en todo el territorio español.

Es autor de numerosas publicaciones,centradas tanto en la obra y los proyectos propios como en el estudio de otros autores y tendencias plásticas, destacando importantes proyectos curacionales en torno a la escultura y los escultores catalanes de los siglos XIX y XX.

Contacto: jegea@icre.cat  Web personal

Cristina RodriguezCristina Rodríguez

Professora lectora. Departament d’Història de l’Art, Universitat de Barcelona.

Membre del grup de recerca GRACMON (Universitat de Barcelona) des de 2002.

Llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra el 2001.

Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona el 2006. Imparteix assignatures d’art modern i contemporani al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.

Les seves publicacions se centren en l’art de finals de segle XIX i primera meitat del XX, amb un èmfasi especial en l’escultura, l’univers de les acadèmies de Belles Arts i la internacionalització i transferència de patrons artístics.

Ha format part del comitè organitzador de diverses jornades científiques, entre les quals destaquen les tres edicions de les Jornades Internacionals l’Actualitat del Clàssic (2012, 2013, 2014). També exerceix de comissària d’exposicions, tant a Catalunya com a l’estranger.

Contacto: crodriguez@icre.cat  Web personal

Irene GrasIrene Gras Valero

Professora associada del Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona des de 2007.

Llicenciada en Història de l’Art per la mateixa universitat el 1999, va realitzar un Postgrau sobre estètica a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2001 i va aconseguir el títol de Doctora en Història de l’Art el 2010. 

Ha participat en diversos dels projectes d’investigació del grup de recerca GRACMON des de 1999 iactualment és un dels membres de l’equip investigador del projecte L’altre segle XIX . 

Durant el període de 2002 a 2005 va gaudir d’una Beca-Investigador FI per la Generalitat de Catalunya. Ha realitzat estades de recerca durant diversos mesos a França, Txèquia i Àustria,durant les quals va poder aprofundir sobre el seu àmbit d’especialització: el moviment simbolistacatalà i europeu de finals del segle XIX i principis del XX. 

Ha participat en l’organització de diferents congressos, com ara les II i III Jornades Internacionals’L’acualitat del Clàssic’ (2013-2014), així com en el comissariat de diverses exposicions.


Contacto: igras@icre.cat  Web personal

Adrian ArnauAdrián Arnau Solsona

Comienza su formación artística en 1999 en la Escuela de artes y oficios de Castellón.

En 2002 se traslada a Barcelona donde se licencia en Bellas Artes por la Universidad de Barcelona.

Durante los últimos años de carrera obtiene diferentes becas de colaboración e investigación.

En 2008 obtiene el Diploma de Estudios Avanzados y comienza a investigar sobre la escultura clásica y su repercusión en la escultura catalana del siglo XX.

Paralelamente a su carrera académica, su labor creativa da como resultado exposiciones nacionales e internacionales entre las que destacan: Un segle d’escultura catalana (MEAM). Barcelona, 2013. Et in arcadia… A Re-embodiment of the Frieze of the Temple of Apollo Epikourios. Museum Of Classical Archaeology of Cambridge. Cambridge, 2012. Trans·formare. Lectures de la Transformació del Museu Marès. Museu Frederic Marès. Barcelona, 2012.Doppo il museo.Museo Arqueológico de Nápoles. Nápoles, 2008.

Contacto: aarnau@icre.cat  Web personal

Perfil2Natàlia Esquinas Giménez

Doctoranda en Història de l’Art a la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Història de l’Art (2006) i Màster d’Estudis Avançats en Història de l’Art (2008) a la mateixa universitat.

Compagina la seva feina com a investigadora, historiadora de l’art i documentalista amb la d’Educadora i Guia oficial al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La seva recerca gira a l’entorn de la figura de Josep Llimona i Bruguera, estudiant diversos aspectes de l’obra l’escultor, a qui dedica la seva Tesi Doctoral. Ha realitzat diverses conferències i publicacions al voltant d’aquest artista i sobre altres qüestons de l’art català de la segona meitat del segle XIX i la primera del XX, centrades especialment en el món de l’escultura.

És la comissària de l’exposició “Josep Llimona.150 anys.” Al Museu Europeu d’Art Modern (desembre 2014-febrer 2015)

Contacto: nesquinas@icre.cat  Web personal

Bernat Puigdollers

Historiador i crític d’Art. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva tasca d’investigació en el camp de l’Art català de mitjan segle XIX fins l’Art català de postguerra havent publicat diversos articles en revistes especialitzades. Ha comissariat diverses exposicions monogràfiques i és el Director artístic del projecte “Art i Futur” promogut per l’Assemblea Nacional Catalana. És col·laborador habitual de la revista Bonart de Girona i de la Fundació Arranz Bravo de l’Hospitalet de Llobregat.

Contacto: bpuigdollers@icre.cat  

Consell assessor

Dra. Mireia Freixa

Dr. Francesc Fontbona

Dr. Sergi Oliva